Under andra hälften av 1800-talet bodde flera svenska konstnärer i Frankrike. Där inspirerades de av nya konstriktningar, tjänade pengar och träffade roliga människor. Samtidigt som de svenska konstnärerna fortbildade sig i Frankrike hade franska konstnärer flyttat till USA där de i sin tur levde i en för dem stimulerande (och i vissa fall inkomstbringande) miljö.
En dag var de franska konstnärerna tvungna att flytta hem till Frankrike igen. De var inte lika populära i USA och tjänade inte lika mycket. Då blev de svenska konstnärerna överflödiga i Frankrike och tvingades hem till Sverige igen. Hemflytten satte igång en rörelse i samhället. En slags revolution kan man kalla det.
Det fanns redan ett missnöje som låg och gnagde hos flera unga svenska konstnärer; svenska konstutbildning var för stelbent, utställningarna var för få, konstnärsidealen var för antika. Många hade tagit till sig den nya franska konsten som fokuserade på känslor, intryck, natur och romantik. Man ville slippa de antika stela idealen som dominerade Konstnärsakademien i Sverige. I Sverige bildades en rörelse som kallades Opponenterna. Opponenterna opponerade sig mot Konstnärsakademien som enligt dem var en himla mossig institution.
En av de som deltog i Opponenternas rörelse och som kan anses litet symbolisk för rörelsen var Richard Bergh. Han använde sig av all formell utbildning han fått för att uttrycka känslor och former på ett modernt sätt. En cool och modern kille helt enkelt. Richard skapade en berömd tavla: Nordisk sommarkväll. Modellerna (Richard Berghs vänner) Prins Eugen och sångerskan fröken Karin Pyk blickar ut över ett vackert nordiskt landskap (Ekholmsnäs). Tavlan innehåller alla riktningar man kan tänka sig – romantik, renässans och symbolism i en och samma tavla. Bergh uttryckte känslor med symboler och komponerade tavlan lika sofistikerat som t.ex. Leonardo Da Vinci. Kanske det roligaste att känna till om tavlan är att de två modellerna tydligen inte ska ha varit på plats samtidigt utan avporträtterats vid olika tillfällen.
Svenskt Friluftsmåleri hade en höjdpunkt under 1880-talet. Richard Bergh var en stor stjärna som gjorde mycket för svensk konst, han undervisade, skrev och berättade. När väl Opponentrörelsen vunnit så dök det upp något ganska kul i Sverige. Svenskarna började diskutera konst, gemene man ville bli förståsigpåare och konstnärerna jobbade med sina tavlor som aldrig förr. Många av konstnärerna som var med om romantikrevolutionen sökte sig ut i svenskt naturlandskap för att fånga naturens själ. Det fanns litet konstnärskolonier överallt nära naturen, däribland Dalarö. Även Ornö fick berömda besökare.
De gamla stelbenta farbröderna på Konstakademien fick ge med sig för det nya Konstnärsförbundet med sina utställningar som hade större och intressantare utbud. Mycket handlade naturligtvis om ny form, nya metoder och nya ideal men en liten bit av orsaken till förändringarna handlade faktiskt också om pengar. Det är på utställningarna man sålde tavlor och på så sätt kunde en duktig konstnär få ett drägligt liv.