eller
Koordinater: 59.13194°N 18.12268°Ö
En väldigt intressant plats i vårt närområde (fast på fastlandet) är Jordbro Gravfält. Här är Haningebor från äldre o yngre järnåldern begravda. På den tiden gick vattnet mycket längre in vid kusten o bildade en havsvik. Platsen är väl värd ett besök – både för stämningen på gravplatsen och dess historiska betydelse.
Experter tror att man begravde döda både från Öster- och Västerhaninge. Man kan skönja ett visst släktskap mellan människor som begravts både från Öster- och Västerhaninge. Det finns ett motsvarande gravfält – Åbygravfältet som man tror kan ha suttit ihop med Jordbrogravfältet. Så gravplatsen var stor, betydelsefull och ger oss ett viktigt budskap om hur man såg på död och liv under järnålder.
Begravningsritualen gick till så att den döde brändes. Som det fungerar nuförtiden ungefär. Sedan begravdes askan o benen (kanske i en ask eller i en lerkruka). Ibland med gravgåvor men OFTAST inte! Efter begravningen arrangerades stenar på olika sätt runt graven. Järnåldern var en kreativ tid. Man höll inte stenhårt på att alla gravsättningar skulle se exakt likadana ut. I gravarna har man funnit att det saknades en del av de dödas ben. Det var vanligt förekommande under perioden och gällde inte bara Jordbrogravfältet.
Vad kan man ha gjort med resterna av de dödas ben?
En teori är att benen/askan maldes och användes i jordbruket för att säkra bördigheten. Inte så konstigt som det låter. En religiös sedvänja som har förekommit i olika kulturer. Det fanns en kraft i de dödas ben. Något magiskt. Enligt en teori tros de dödas ben användes till lerkrukor ELLER i svärdsmide – för sin magiska kraft. Detta bygger på religiösa o magiska föreställningar. Det är känt att man haft föreställningar om magiska svärd i myt o legend. Om man tar med sig farmor eller farfars andar i sitt svärd inför en strid så kan de ju tänkas vilja hjälpa till mer än ett vanligt anonymt svärd utan själ o magi. Bra tillfälle att besöka Jordbro Gravfält är nog vid Allhelgona. Då känns det som en riktigt magisk mystisk plats.
Länkar:
https://www.haninge.se/uppleva-och-gora/besok-och-upplev-haninge/sevardheter/jordbrogravfaltet/
https://www.forskning.se/2007/05/15/dodas-ben-ateranvandes-under-jarnaldern/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jordbro_gravf%C3%A4lt
https://www.haninge.se/siteassets/kommun-och-politik/kommunfakta/kartor/jordbrogravfaltet_folder_karta.pdf
https://stockholmslansmuseum.se/besoksmal/jordbrogravfaltet/