Man kan inte annat säga än att Carl Petter Blom hade en himla tur fast det låg säkert skicklighet bakom hans framgångar också. Slumpen tenderar ju att gynna den som är förberedd.
Född 1762 på Mefjärd bredvid Ornö och tidigt faderlös fick han chansen att lära sig till sjöman. I hans släkt fanns redan cofferdister (medlemmar av Handelsflottan till skillnad från Kungliga Svenska Flottan) och det låg honom väl i fatet. Vid 21 års ålder blev han kapten.
Carl Petter utmärkte sig vid slaget i Svensksund och efter segern fick han ett märkligt uppdrag. Gustav III ville att han skulle lämna tillbaks några av ryssarna fångade turkiska krigsfångar till sultanen i Turkiet.
Carl Petter Blom genomförde uppdraget så bra att han fick både medalj och belöningar av kungen.
Efter ett tag tog Carl Petter avsked från flottan och blev kofferdist precis som flera av sina förfäder. Han seglade i Medelhavet och gjorde sig rejält med pengar.
Vid återkomsten till Sverige köpte Carl Petter Blom Tyresö gods skärgårdsdel och det omfattade bl.a. Smådalarö (där han bosatte sig) och Mefjärd.
Det som är märkligt med Carl Petter är att vi tror att han fortsatte sin verksamhet hemma. Han hade en väldigt skum källare med krokar i taket och en lång gång som slutade i ett stup - han for ofta iväg till sjöss på ett oförklarligt sätt. Flera tror att en del av hans verksamhet var sjörövarens och inte den snälle kofferdistens. Vi vet inte säkert men något märkligt var det med den tursamme Carl Petter Blom.