Monumentet uppfördes 1930 och hyllade Gustaf den II Adolf och hans krigsinsatser i 30-åriga kriget. Det var från den här platsen han utgick med trupper (150 000 personer) och 50 örlogsskepp år 1630.
Det är inte det enda som hänt här. Älvsnabbshamnen användes som örlogshamn fram till Karlskrona var färdigbyggt (i slutet av 1600-talet).
Redan tidigt fanns Hansan (1200-1400-talet) i vårt område och de använde Älvsnabbenhamnen ibland. De kallade platsen för Elsnaben. I Kung Valdemars segelled nämndes Älvsnabben – då kallades platsen för Alæsnap. Namnen ska betyda Aludden. Helt säkert är det väl inte att namnet är rätt tolkat men det låter logiskt.
Under 1500-talet skedde en del intressanta saker vid Älvsnabben. T.ex. förde danskarna sin gisslan, Gustaf Vasa, till Danmark härifrån. När Gustaf väl var fri och kung, efter diverse äventyr, så återkom han till Älvsnabben med sin örlogsflotta 1523.
På 1600-talet, som nämnts, avseglade Gustaf II Adolf till 30-åriga kriget (protestanter mot katoliker). Han var sponsrad av bl.a. Frankrike. De gillade inte det heliga tysk-romerska riket så de ville satsa på någon som kunde besegra tyskarna. Det gick sådär som vi väl alla känner till. Gustaf II strök med. Väldigt många civilia och soldater fick lida i kriget.
På 1700-talet kom Ryssarna att ankra här flera gånger, bl.a. 1719 när man attackerade Sverige. På 1740-talet var ryssarna här som beskydd (tro det eller ej). De skulle hindra att en olämplig kronprins valdes i Sverige.
På 1800-talet kom engelsmännen att ha Älvsnabbshamnen som skydd ett tag. Då gällde det Krimkriget och Engelsmännen var ute efter ryssarna.
1838 i juni kom moderna tider till Kapellön. Då uppfördes en optisk telegraf i linjen efter Nynäs och innan Ornö. 1876 i november så lades optiska telegrafen ned. Man började då med annat system eftersom nu ännu modernare tider inletts. Det var dags för den elektriska telegrafen.
Att ta sig upp till monumentet är ganska lätt. Vägen till monumentet är i och för sig inte handikappanpassad men det går hyfsat att ta sig upp även om man går med käppar. Utsikten är enastående däruppe.
När man ska lägga till bör man ta hänsyn till reglerna. Halva bassängområdet är TILLTRÄDE FÖRBJUDET! Tänk på det. Även i dessa tider behöver vi skydda oss militärt.
Länkar:
Musko.nu: Älvsnabben – Inte bara ett monument!
Vasamuseet: Gustaf II Adolf
SO-rummet: Hansan i Nordeuropa på medeltiden
Wiki: Optisk telegraf
Haninge.org: Det brittiska flottbesöket på Älvsnabben 1854